Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2013 23:10 - Учението е прозорец,но ние сме културни и влизаме през вратата !
Автор: elenaa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0



 Учението е прозорец,но ние сме културни и влизаме през вратата !

    Всяка година пред широко отворените врати на българските университети се изсипват хиляди кандидат-студентни.Малка част от тях не могат да преминат ‘’портите на бъдещето’’,но мнозинството стават ‘’висшисти’’.В момента студентите в страната ни са 300 000,но колко ли от тях са конкурентно способни със своята специалност на пазара на труда,а не в някоя столична дискотека? Не един или два пъти е коментиран проблемът на Студентски град,който е едно бутафорно студентско градче .Дюнери,пици,банички, магазини с парцалки и дрънкулки, барове, розово ново строителство измежду старите общежития, дупки, локви, дискотеки,барове,фризьорски салони.Цялата тази идилия е образователният свят на българските студенти,в който те прекарват по-голямата част от т.нар. си студентски живот. В този свят ученето не е приоритет,но всяко чудо за три дни.След дипломирането си псевдо висшистите виждат натрупаните,по време на студентския си живот,знания и качества и почват да плюят ,да винят образователната с-ма,без да си дадът сметка,че обучението е двустранен процес.Така с натрупания стаж в столичните заведения,единствения изход за по-добро бъдеще им изглежда терминала на летище София,неосъзнавайки,че не само държавата определя стандарта на живот,ами и образованието,стажа и квалификациите,които имат.

        Въпреки,че в нашата страна често образованието няма нищо общо с работата.Ако едно време поговорката ‘’Учи,за да не работиш’’,се е отнасяла за тежкия физически труд на българина на полето,то сега важи с пълна сила за всички висшисти. По последни данни на Евростат,миналата година младежката безработица в България е 29,6% ,което е над средното ниво за Европа.Всъщност безработицата сред младите не е български феномен.В световен мащаб всеки осми на възраст между 15 и 24 години си търси работа,сочи доклад на Юнеско. Често грамотни,амбициозни млади хора(за щастие още ги има),се оказват без работа,а когато си намерят основните пречки за тях са недостатъчно натрупан стаж или пък очакванията за напразно разбиране от страна на работодателите за съчетаването на работата с образованието.И така накрая да учиш и да се издържаш сам, става толкова невъзможно,колкото да не те приемат в някой ВУЗ,след като си получил 3-ка  на изпита.

 

       България е поставена на 30-то място сред 40 страни по качество на образователната си с-ма в класация на образователната компания ‘’Пиърсън’’.Това ,че образователната ни с-ма има пропуски е неоспорим факт.Вината за неграмотността и ниската обща култура не е само на нас-младите. ‘’Защо да ни е трудно,щом може да е лесно’’,май е станал предпочитания девиз на нашето поколение.Това обаче е резултат от спада на критериите на обучението в училищата и университетите.С понижението на изискванията спадат и критериите,които трябва да покрият  учащите,а на свой ред те се оповават на тезата-с малко труд,висок резултат. Тъй като монетата винаги има две страни се питам,защо ли след като България е считана за страна с ниско качество на образование,то на международните олимпиади,именно българи печелят първите места. Скоро попаднах на новина за българските ученици Йордан Йорданов и Катерина Найденова,които са спечелили два бронзови медала от Втората световна олимпиада по физика,която се е състояла в Джакарта,Индонезия.  Но тези млади хора са само малка  част от поводите за гордост на образователната ни с-ма,които ако тръгна да изброявам няма да ми стигне цяла седмица.   

       Да,младите сме бъдещето на България,колкото и банално да звучи,и да,тя има такова с нас.И въпреки песимистичните статистики,аз знам,че има много млади хора,които имат потенциал,просто трябва да им се даде шанс да го развият тук,в страната си,вместо да емигрират.Може би тогава министърът на образованието проф.Сергей Игнатов няма да си остане само с искането училищата ни да са като във Финландия,а университетите като в САЩ.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenaa
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9842
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031